MELLNAGYOBBÍTÁS

Az emlőnagyobbítás az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozás szerte a világon. A legtöbb paciens, aki emlőnagyobbításra jelentkezik pozitív testképpel rendelkezik csak a melleivel nem elégedett, emlő méretük nem harmonikus testükkel. Az emlőnagyobbítás okaiként szerepel még az emlő tényleges elégtelen kifejlődése és a terhesség, szoptatást követő emlőállomány sorvadás, amely igen jelentős fokú lehet. Hatalmas népszerűsége ellenére az eljárásnak vannak korlátai. Az emlő nagyobbítása implantátummal nem javítja az emlőbimbók aszimmetriáját, nem viszi a két mellet közelebb egymáshoz, nem alkalmas lógó mellek felemelésére, azaz a lógás megszüntetésére és nem szünteti meg a striákat vagy repedéseket a bőrön. Lógós mell esetén a mell felvarrásra van szükség, ez lehetséges implantátum behelyezésével vagy a nélkül.

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Részletek az emlőnagyobbítással kapcsolatban:

1. Pozíció / izom felett, izom alatt /

Az implantátum pozícióján azt értjük, hogy a nagy mellizom felé = azaz a mirigy alá vagy a nagy mellizom alá helyezzük az implantátumot. Az izom feletti pozíció előnyei közé tartozik a kevesebb diszkomfort érzés, kevesebb műtét utáni fájdalom, kisebb fokú duzzanat valamint az, hogy nem mozdul el, nem torzul az implantátum a mellizom megfeszítése esetén. Ennek ellenére nagyon sok nőnek, aki edzi magát, köztük sok profi női atlétának, testépítőnek izom alatti pozícióban van az implantátuma és nagyon elégedettek a formával. Más szóval, ha valaki sokat edz és izmos nem feltétlenül jelenti azt, hogy az implantátumokat izom felé kell helyezni. Az izom alatti implantátumok előnyei közé tartozik az, hogy kisebb a redők kialakulásának esélyei a mell felső részén, kisebb a lógás kialakulásának lehetősége, kisebb a gyulladás és tokzsugorodás valószínűsége valamint jobb a mammographia értékelhetősége. Általánosságban a vékony, kevés bőr alatti zsírszövettel, kevés mirigyállománnyal rendelkező nők az izom alá helyezett implantatumoktól várhatnak jobb eredményt, amíg a fejlett mellizommal rendelkező nők az izom felé helyezett implantátumoktól mindaddig, amíg van megfelelő mennyiségű bőr alatti zsírszövetük és emlő állományuk. Ez megbeszélés és az ön választásának eredménye lesz. Lógás kialakulása estén mindkét pozícióban lévő implantátum esetén elromolhat a forma / nem az implantátum miatt /. Izom alatti esetben kettős kontúr alakulhat ki, izom feletti estben a lógás kifejezettebbé válik. Mindkét esetben a mell felvarrása a megoldás.

2. Implantátum felszíne

Az implantátum felszíne lehet sima és texturált, akkor a felszín finom csiszolópapírhoz hasonló. A már beültetett implantátum esetében eldönthetetlen, hogy milyen felszínű implantátum van bent. A texturált felszínt azért fejlesztették ki, mert így úgy gondolják kisebb a tokzsugorodás veszélye, habár redőket gyakrabban okozhat.

3. Forma / kerek vagy anatómiai = csepp alakú /

A formával kapcsolatban azt kell megjegyeznünk, hogy első látásra a csepp alakú implantátumot gondolnánk jobbnak. A plasztikai sebészek nagy része ezzel nem ért egyet. A beültetett kerek implantátumok is felvesznek oldalnézetben egy csepp alakot, ha nincsenek feszesre töltve szilikonnal, forgásuk esetén nem történik a mell formai változása. Ezzel szemben a csepp alakú implantátum ha elfordul márpedig az esetek bizonyos százalékában elfordul, egy nagyon csúnya természetellenes formát ad a mellnek. A csepp alakú implantátum az egészen vékony, mirigyállománnyal gyakorlatilag nem rendelkező paciensek esetében adhat természetes eredményt azzal a kockázattal, hogy ha elfordul, akkor csúnya lesz, és cserélni kell kerek implantátumra.

4. Nagyság, térfogat

Az implantátumok különböző nagyságban léteznek 100-650 köbcentiig ill. felette egyedi megrendelés alapján. Leggyakrabban 220-350 cc használjuk. A nagyság kiválasztása nagyon személyes és egyénre szabott, méréssel valamint próbával lehet legjobban meghatározni. A jó méretet a paciens döntésével, egyetértésével kell kiválasztani.

5. Implantátum projectioja / standard v. magas profil /

Az implantátumokat úgy tervezték, hogy a térfogat növekedésével nő az átmérőjük és projectiojuk azaz a magasságuk / elemelkedésük a mellkasfaltól /.A standard implantátumok vannak legjobban arányban a női mellkassal. Ez alatt azt értjük, hogy azon kis testméretű paciensek, akiknek keskenyebb a mell átmérőjük és a mellkas szélességük hajlamosabbak kisebb implantátumot választani, amíg a nagyobb testmérettel, mell átmérővel és szélesebb mellkassal rendelkező nők a nagyobb méretű implantátumot választani. Más szóval a paciensek többnyire a testméret és mell átmérőhöz arányos implantátumot választanak és az implantátum gyártók is ennek megfelelően tervezték az implantátumokat. De mi van akkor, ha egy nő nagyobb implantátumot szeretne, mint ami a standard méret alapján arányos a mell átmérőjéhez és a mellkas szélességéhez. Ekkor az óhajtott nagyságú standard implantátum túl széles lenne a mellkas szélességéhez. Ebben az esetben magas profilu implantátum javasolt mivel itt még az implantátum átmérője elfér a mellkason, de a nagyobb a projectio már nagyobb méretet enged meg az implantátumból. A nők 95 %-nak a standard implantátum felel meg legjobban.

6. Metszés helye / mell alatt, bimbó körül, hónaljban, köldökben /

A mell alatti metszés a legszélesebb körben elterjedt a plasztikai sebészek között számos előnye miatt. A legjobb feltárást és a legjobb áttekinthetőséget, így a legnagyobb biztonságot adja mind operatőr mind paciens részére. A mell alatti redőben, a mell árnyékában rejtve marad. A bimbóudvar alsó fele körüli metszés is igen jó eredményt adhat, de szükséges egy maghatározott nagyságú bimbóudvar / ha kicsi a bimbóudvar a metszés rövid nem fér át rajta az implantátum /. Ha a heg nem megfelelő, sokkal nyilvánvalóbb mivel a mell legszembetűnőbb részén van. Nagyobb a valószínűsége, hogy a bimbónál érzészavar alakuljon ki. A hónalji metszés előnye hogy rejtve marad, és jól gyógyul. Technikailag nehezebb, endoszkóp szükséges hozzá ill. jó, ha van és nehezebb a mell alsó részének megfelelő kialakítása. Szövődmény esetén többnyire alsó metszést kell alkalmazni. Ha a hónalji heg csúnya nyáron ujjatlan ruha esetén a kar felemelésekor is szembetűnő. Végül a metszést a köldökben is lehet vezetni. Ez a legbonyolultabb hazánkban nem használatos. Ismételt műtét esetén másik metszést kell használni és csak fiziológiás sóval töltött, feltölthető implantátumot lehet alkalmazni, szilikon géllel töltöttet nem.

Emlőnagyobbító műtét és felépülés

Anaesthesia:általános altatás v. vénás altatás
Operáció helye:kórház v. magán klinika
Operáció időtartama:1-2 óra
Bent tartózkodás ideje:egy éjszaka
Fájdalom:enyhe, közepes ha az implantátum az izom felé kerül és közepes erős ha az implantátumot izom alá helyezzük
Duzzanat:3-10 nap izom feletti, 3-12 hét izom alatti pozitio esetén
Drain, cső eltávolítás:1-5 nap
Rögzítés:rugalmas pólya 24 órán belül kerül le, spec. melltartó 2-6 hétig hordandó
Varratszedés:7-14-ik nap
Munkába állás:3-7 nap izom feletti és 7-10 nap izom alatti implantátum esetén, ha a munka emelést igényel 3-4 hét
Sport, torna:4 hét után óvatosan
Végső eredmény:2 hét múlva izom feletti implantátumok esetén és 1-3 hónap izom alatti implantátumok esetén
Mammographia:izom alatti pozíció esetén az emlő 90 %-át , izom feletti pozíció esetén 75 %-át képes vizsgálni. Az ultrahang és CT vizsgálatokat nem befolyásolja. Ez utóbbi javasolt.

A mell nagyobbítás kockázatai, szövődmény lehetőségei

Vérzés:
A vérzés az implantátum üregébe történik ekkor az érintett mell megnagyobbodik, fájdalmassá válik. Valószínűsége 1-2 %. Szükséges lehet a műtőben a seb feltárása a vérömleny kiürítése a vérzés elállítása. Az implantátum a helyén marad.

Gyulladás:
Ha kialakul akkor többnyire 2 hónapon belül alakul ki 1-2 %-os valószínűséggel és gyakran az implantátum eltávolítása szükséges a gyógyuláshoz. Új implantátumot 6 hónap múlva lehet behelyezni addig a két mell nagyon különböző.

Implantátum elmozdulása, aszimmetria:
Az implantátum bármikor elmozdulhat műtétet követően. Mozdulhat felfelé, le, be és oldalirányba. Ha keveset mozdul nem észrevehető, ha sokat ismételt műtétre lehet szükség. Szerencsére nem gyakori. Mennél nagyobb az implantátum annál nagyobb a valószínűsége, hogy lefelé mozdul el. Műtétet követően enyhe aszimmetria mindig észlehető, nincs két egyforma mell ill. nagyon ritka.

Bimbó érzéketlenség:
Műtétet követően a bimbó érzékenysége csökkenhet ill. fokozottan érzékeny lehet. Ezek az átmeneti érzészavarok hónapok alatt rendeződnek. A bimbó érzéketlenné válhat azonban véglegesen is.

Redőképződés:
Ez a bőrön látható redők kialakulása. Többnyire a mell felső belső részén alakul ki és igen sok problémát jelent. Gyakoribb vékony nőknél, túl nagy valamint izom feletti implantátumoknál. Kevésbé gyakori, ha az implantátum jobban telitett szilikon géllel, és ha izom alatti pozícióban van, valamint sima felszín esetén.

Tokosodás, tokzsugorodás:
Ez hegszövet, amely az implantátum körül minden esetben képződik. Abban az esetben, ha ez a hegszövet megvastagodik / az ok nem ismert / a mell keménnyé, természetellenessé és fájdalmassá válhat. Ha olyan nőket látunk, akiknek a melle úgy néz ki, mint egy félbevágott teniszlabda azoknak súlyos tokzsugorodásuk van. Közepes és súlyos tokzsugorodás esetén műtétre van szükség, amely során a tokot v. hegszövetet bemetsszük, részlegesen v. teljesen eltávolítjuk és szükség szerint új implantátumot helyezünk be. A tokzsugorodásnak izom alatti és texturált felszínű implantátumok esetében kisebb a valószínűsége.

Kóros hegképződés:
Korábbi műtéti hegekből, sérülésekből következtethetünk a paciens hegképző tuljadonságára, ennek hiányában azonban nem. Keleti népeknél, sötét bőr esetén keloid kialakulása gyakoribb.

Szoptatás, terhesség:
Az implantátum a későbbi terhességre, szoptatásra semmilyen hatással nincs. Nem az implantátum miatt "romlik el" terhességet, szoptatást követően a mell, hanem azért mert a megnövekedett majd elsorvadt mirigyállományt a bőr zsugorodása nem követi megfelelő mértékben és a mell megereszkedi. Lényeges, hogy szoptatást követően az emlő fél évig változhat.

[ Oldal tetejére ]


MELLFELVARRÁS

Az évek múlása valamint különböző tényezők, mint terhesség, szoptatás, gravitáció, testsúlyingadozás kifejtik hatásukat a női mellre. Idővel a bőr rugalmassága csökken, a mell gyakran elveszti formáját, feszességét és megereszkedik. A mellfelvarrás egy olyan műtét, amely során a meglógott mellett megemeljük, és újra formázzuk. A műtét során a bimbóudvar nagyságát is csökkentjük. Ha a mell kicsi vagy vesztett méretéből, pl. terhességet, szoptatást követően a műtét során implantátum behelyezésével növelhetjük a méretet és a feszességet.

Mellfelvarrásra azon nők a legalkalmasabbak, akik egészségesek, érzelmileg stabilak, reális elképzelésük van mellükről és a műtét várható eredményéről. A legjobb eredményt kisebb méretű emlőknél lehet elérni. Nagy méretű emlőket is fel lehet varrni, azonban mennél nagyobb egy mell annál nagyobb a rá ható gravitációs erő, annál hamarabb várható esteleges ismételt meglógás. Igen nagyméretű emlőknél szükséges lehet az emlő állományának csökkentése is. Sajnos azt senkinek nem tudjuk garantálni, hogy a felvarrás eredménye egy életre szól.

Különböző műtéti technikák léteznek ezek közül a leggyakoribb, amely fordított "T", vagy horog alakú heget eredményez, az emlő természetes kontúrjait követve. A varratok a bimbóudvar körül, a mell alatti redőben és a kettőt összekötő függőleges un. vertikális vonalon futnak. Néhány paciensnél, akiknél a megereszkedés igen kisfokú lehetőség nyílik a hegek csökkentésére.

Komplikációk,szövődmények

A mellfelvarrásnak, mint minden műtétnek lehetnek szövődményei, ezek: vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar, seb szétválása, bimbó részleges v. teljes elhalása, kóros hegképződés, érzészavar. A műtétet követően aszimmetria is kialakulhat, amikor is a két bimbó nincs teljesen egy magasságban. A mellfelvarrás látható, maradandó hegeket eredményez, amelyek az idő múlásával jelentősen javulnak./ Dohányosok esetében rosszabb sebgyógyulás, kiszélesedett hegek előfordulása gyakoribb. / Nem szünteti meg a kialakult striákat vagy terhességi csíkokat. Nincs speciális rizikó, amely hatással lenne későbbi terhességre, nem akadályozza a szoptatást.

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Előtte:
Utána:

Mellfelvarrás műtéte és felépülés

Anaesthesia:általános altatás v. vénás altatás
Operáció időtartama:másfél- 3 óra
Bent tartózkodás ideje:egy éjszaka
Fájdalom:enyhe, fájdalomcsillapítóval jól kezelhető
Duzzanat:kb. 2 hét
Bevérzések:2-4 hét alatt teljesen felszívódnak, eltűnnek
Drain, cső eltávolítása:1-2 nap
Varratszedés:2-3 hét
Speciális melltartó:4-6 hétig
Munkába állás:7-10 nap, ha emelést igényel 3 hét
Sport:4 hét után óvatosan
Végső eredmény:kb. 3 hónap múlva

[ Oldal tetejére ]


MELLKISEBBÍTÉS

A hatalmas, lógós mellek számos egészségügyi problémát jelenthetnek viselőjük számára a nyakra, vállakra, gerincre nehezedő súly miatt. A fájdalom mellett a bőr irritációja, a sportolás akadályoztatása, következményes önbizalom csökkenés vezet végül is az emlők kisebbítésének igényéhez. A műtét során bőrt, zsírszövetet, mirigyállományt távolítunk el, és a mellet formázzuk. Cél egy kisebb, a testhez arányos, formás, puha tapintatú mell kialakítása. Az irányelvek, azaz a hegek kialakítása, szövődmények, műtét és felépülés a mellfelvarrásnál leírtakkal azonosak. Lásd mellfelvarrás.

[ Oldal tetejére ]


FÉRFI MELL, GYNECOMASTIA MŰTÉTE

A gynecomastia mint orvosi elnevezés görög eredetű, női mellet jelent, mégis a férfi mell kóros megnagyobbodását értjük rajta. Kialakulása számos okra vezethető vissza, leggyakoribb azonban a gyógyszerszedés. Igen súlyos esztétikai problémát jelent, kifejezett fájdalommal járhat. A "jobbulás" érdekében szedett gyógyszerek többnyire nem hoznak eredményt, megoldása műtéti. Gyakrabban fordul elő mintsem gondolnánk, bodybuilding versenyeken mindig fellelhető.

A műtétet egy részletes kórtörténet felvétel és vizsgálat előzi meg az első konzultáció során. Az operáció helyi érzéstelenítésben elvégezhető fájdalom nélkül, kérésre altatásban. Minimális hegekkel eredményez, amelyek nagyon szépen, alig észrevehetően gyógyulnak és az edzést is csak rövid időre kell felfüggeszteni.

Mint minden műtétnek a gynecomastia műtétének is vannak lehetséges szövődményei, ezek: vérzés, gyulladás, savóképződés, bimbó elhalása, érzéketlenné válása, egyenetlenség kialakulása a műtéti területen. Ezeknek a szövődményeknek az előfordulása szerencsére rendkívül csekély, a műtétet követő esztétikai eredmény igen kedvező és jó hatással van az önbizalomra.

[ Oldal tetejére ]